https://youtu.be/U22sQSsm2OA

Türkiye’de yaklaşık 15 milyon çalışanı ve 2 milyon işvereni ilgilendiren kıdem tazminatlarında yeni bir dönem başlayacak. Tartışmaya açılan modellerden biri yasalaşırsa çalışanın brüt ücretinin yüzde 3'ü her ay tamamlayıcı emeklilik hesabına aktarılacak. Yüzde 5.33 ise eskiden olduğu gibi işveren sorumluğunda kalacak. Samsun Canlı Haber'e konuşan vatandaşlar kıdem tazminatının tamamının işçiye verilmesi gerektiğini ve tamamlayıcı emeklilik hesabına aktarılmasının yanlış olacağını söyledi.

KIDEM GÜVENCEDİR
Mehmet TÜZÜNBEK: Kıdem tazminatının kimsenin elinden alınmasını istemiyorum. Hükümet bence yalnış yolda. İnsanların geleceği için daha farklı çalışmalar yapılabilir. Sonuçta kıdem tazminatı işçi için çalışan için çok önemli bir güvencedir.

UYGULAMA ADİL DEĞİL
Serdar SEVİNÇ: Kıdem tazminatı devletin en son uzanacağı kalem olmalıydı. Kıdem tazminatı işçinin garantisidir. Emeklilik hakkı dolana kadar biriken paraya zaten el süremiyorsunuz. Ayrıca işçi emekliliği geldiği ve yaşa takıldığı zaman ne olacak ? Bunun adil bir uygulama olduğunu düşünmüyorum.

GÖZ DİKMEKTİR
Murat ÇAP: Kıdem tazminatına göz dikmekten başka bir şey değil. İşçi açısından daha kötü bir durum. Çünkü çalışan kıdem tazminatına göre hayatını kuruyor, gelecek planlarını ona göre yapıyor. Tamamen işvereni düşünen bir uygulama. Doğru bulmuyorum.

KİŞİYE GÖRE DEĞİŞİR
Saliha TERSAKAN: Bu durum kişiden kişiye değişebilir. Kimi emekliye bırakmak kimi de toplu halde alıp yatırım yapmak isteyebilir. Bana göre kıdem tazminatının tamamını bir anda almak daha iyi.

İŞVERENİN LEHİNE
Mehmet KOÇ: Türkiye koşullarında bir insanın emekli olma şansı çok düşük. Peki bu uygulamayla sürekli iş değiştiren yada işten çıkan vatandaş ne olacak ? Emekliliğine kadar o tazminatı mı bekleyecek ? Hiç değilse başka bir iş bulana kadar o toplu para kişiyi zora sokmuyordu.

YANLIŞ BİR KARAR
Yalçın BARUTÇU: Tamamen yalnış bir uygulama. Kıdem tazminatı işçinin hakkıdır. Bunun bir kısmını emekliliğe bırakmak doğru olmaz. Bir kişi işten ayrıldıktan sonra kıdem tazmitanıyla bir yere kadar idare edebilir. Bu uygulamayla işler daha da zorlaşır.

İŞÇİYE YARAMAYACAK
Aslan USLAN: Çalışan kişi her zaman yıllar boyu çalıştıktan sonra o kıdem tazminatını umutla bekler. Ona göre çocuğunu evlendiriyor yada başka bir şeye harcıyor. Bir çalışan 120 bin lira alacaksa bu uygulamayla yaklaşık 40 bin lira gibi bir ücret alacak buda işçinin işine yaramayacak.

EMEKLİLİĞE YARAYACAK
ALİ OSMAN AKKAYA: İşveren, ekonomik şartlardan dolayı kıdem tazminatını bazen vermiyor. Bu uygulamayla kıdem tazminatının tamamını belki ilk başta alamayacağız ama hiç değilse emekliliğimize yaramış olacak.

TOPLU ÖDENMELİ
Mustafa ASLAN: Kıdem tazmitanının tamamanı işçiye toplu halde ödenmesi gerekiyor. Çünkü bir işçinin dayanağı kıdem tazminatıdır. İşçi emekliliğinde ise maaşını normal bir şekilde alması lazım. Ancak bu şekilde güvence sağlanmış olur.

İŞÇİYE VERİLMELİ
Kadir ÇELİK: Yanlış bir uygulama. Çünkü ben 60 yaşında kendimi emekli olarak görebileceğimize inanmıyorum. Kıdem tazminatının tamamı işçiye verilmesi gerekiyor. Çünkü çalışan işten ayrıldıktan sonra yeni bir kazanç kapısı bulana kadar bu parayla geçinmeye çalışıyor. Emekli olduğumuzda kıdem tazminatını alabilmemiz yada havuzda birikmesinin yanlış olacağını düşünüyorum.

Esra VURAL, Yasin YILDIZ