https://youtu.be/CdusPQ5wi9c

Samsun'da artan altın fiyatlarının ardından vatandaşlar ve yatırıcılar gümüşe yöneldi.

Samsun'da son günlerde altın fiyatlarının yüksek olması nedeniyle yeni bir arayış içerisine giren yatırımcılar ve vatandaşlar gümüşe rağbet gösteriyor. Böylelikle gümüş yeni bir kazanç kapısı oldu. Samsun Canlı Haber TV mikrofonlarına konuşan esnaf, gümüşün alıcısına kar sağladığını, ayrıca işçiliğininde az olduğunu söyledi.

UZUN VADELİ YATIRIM
Celal ARLI: 24 yıldır bu işle uğraşıyorum. Gümüş gerçekten uzun vadede iyi bir yatırım aracı .İnsanlar nasıl arsa, tarla ve gayrimenkul yatırımı yapıyorsa, son zamanlarda gümüş de bunlar gibi önemli bir yatırım aracı haline geldi. 2005 yılında 1 kilo gümüş 100 TL iken, 2020 yılına geldiğimizde bu rakam 6 bin 500 TL oldu. Yine aynı dönemlerde altın 25 TL civarıyken şu an yaklaşık 500 TL. Gümüşte son 15 yıl içerisinde 65 kat, altında ise 20 kat artış oldu. Böylece gümüşün altından daha çok getiri sağladığını söyleyebiliriz. Sektörden elde ettiğimiz tecrübeye göre gümüş, kısa vadede zarar, uzun vadede çok iyi bir kar kapısı haline geldi.

KAR MARJI YÜKSEK
Yusuf UZUN: Son zamanlarda gümüş, altına oranla daha çok rağbet görmeye başladı. Yatırım yapmak maksadıyla insanlar ham gümüş almaya başladı. Bazı insanlar kolye ve küpe gibi gümüşten yapılmış aksesuarlarla da yatırım yapılabileceği düşüncesinde. Ama böyle bir şey ne yazık ki yok. Gümüş, toz ve külçe halinde alındığında uzun vadede altından daha çok getiri sağlıyor. Bu durum bizim işlerimizi etkiledi, çünkü talep arttıkça gümüşün fiyatı da artıyor. Güvenilir bir yatırım kaynağı olduğu gibi, alıcısına yüzde 200 kadar da kar sağlıyor.

TALEP ARTTI
Aynur YİĞİT: Külçe ve toz olarak alınan has gümüş, iyi bir yatırım aracı olma yolunda. İleriye dönük bir yatırım yapmayı düşünürsem, altına değil, gümüşe yönelirim. Şu an gümüşe talep arttığı için bu durum doğrudan bizim işlerimizi etkiledi. Aksesuar olarak satılan gümüş ürünlerinde de doğrudan fiyat artışı görüldü.

DEĞER KATACAK
Hakan KAYA: Altının her geçen gün yükselmesi, insanların farklı madenlere yönelmesine sebep oldu. Külçe olarak alınan gümüş, toz gümüşe göre daha çok tercih ediliyor. Çünkü toz gümüşte ayar belli olmadığı için alıcı bunu tercih etmiyor. Son 1 sene içinde piyasadaki yeri oldukça yükselişe geçen gümüş, uzun vadede yatırımcısına değer katacak gibi gözüküyor. Hatta yakın bir zamanda kuyumcu dükkanlarının yerini gümüşçüler bile alabilir.

Emre ÖNCEL