Samsun Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, grip aşısı olmak için getirilen puanlama sisteminde, 5 puanı yakalamayan hastaların aşı vurulamayacağını belirtti

https://www.youtube.com/watch?v=yh2VLBoGYU8

Samsun Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, grip aşısının artık isteğe bağlı yapılamayacağını, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere uygun olan hastalara yapılabileceğini söyledi.

SKORLAMA SİSTEMİ
Geçtiğimiz yıllara oranla bu yıl grip aşısına talepin arttığını belirten Karaca, "Bu yıl koronavirüs salgını ile karşı karşıya kaldığımız grip aşısına yoğun talep oluştu. Şu an aşıya bu kadar talebin olmasının sebebi insanlardaki korku ve panik havasıdır. Bundan dolayı bakanlık aşının yapılması için skorlama sistemi yapmaktadır. Birinci derece öncelikli hastalar; 65 yaş üstünde, kemoterapi görmüş, organ nakli geçirmiş veya şeker, tansiyon gibi kronik hastalıklara sahip olan vatandaşlardır. Yani, grip aşısı olmak şu şartlar altında kişinin kendi talebine kalmış bir durum değildir" dedi.

ÖNCELİK KİMİN?
Grip aşısı vurulma kriterlerinin değiştini ifade eden Karacan, şunları söyledi: "Sağlık Bakanlığının yaptığı açıklamadan sonra aşı talebi için vatandaşlar, e-nabız uygulamasına yönlendirildi. Eğer kişi, birinci derece öncelikli hasta kategorisinde ise aile hekiminden reçetesini aldıktan sonra aşısını eczaneden talep edebilir. Eczanelerde sistem gerekleri yapılarak hastanın reçetesi onaylanır ve aşı hastaya verilir. 65 yaş üzerinde ve kronik hastalığı olan kişilerin sayısının yaklaşık 22 milyon olduğu söyleniyor. Tedarik edilen aşı miktarı ise 1.5 milyon. Aranan cevap; 22 milyon insandan kaçının öncelikli olarak aşı vurulmaya ihtiyacı olduğudur."

Emre ÖNCEL