https://www.youtube.com/watch?v=rxPhLJatbcM&feature=youtu.be

Samsun'daki esnaflar, ekonomik zorluk yaşadıklarını, vergi ve prim borçlarının yapılandırılması gerektiğini belirterek, devletten destek beklediklerini söyledi

Samsun Canlı Haber TV mikrofonlarına, AK Parti'nin meclise sunduğu 43 maddelik kanun teklifini değerlendiren İYİ Parti Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta'nın "Sıkışık haldeki küçük sanayici ve esnafımızı rahatlatmak için bazı vergi indirimlerine gidilmeli" açıklamasını değerlendiren esnaflar, Usta'nın ifadelerine destek vererek, esnafın rahatlaması için vergilerde indirime gidilmesi gerektiğini belirtti.

YAPILANMA OLMALI
Cengiz İKİZ: Vergi ve primlerde yapılanma olmalı. Malum pandemiden dolayı esnafın bir takım ekonomik sıkıntıları oldu. Birde zaten pandemiden öçncede vergilerini ödeyemeyen esnaflarda vardı. Vergilerin indirilmesi veya esnafın ödeyebileceği şekilde olması çok makbul olur.

BİZİ ZORLUYOR
Salih AKSOY: Erhan Usta’nın söyledikleri doğru. Esnafın şu anda ekonomik durumu çok kötü. Biz hac, kına ve okul ürünleri satıyoruz. Şu an hac turları kapalı, düğün, kınalar deseniz kısıtlı, okullar kısmi olarak açık. İş yapamıyoruz. İş yapamazken vergileri ödemek bizi zorluyor. Kısaca esnafa faydalı bir şeyler yapılsın.

YARARI OLMAZ
Süleyman TAŞDEMİR: Türkiye küçük esnafın vergileriyle dönüyor. Erhan Usta’nın "Esnafımızı rahatlatmak için bazı vergi indirimlerine gidilmeli" sözlerinin yapılabileceğni düşünmüyorum. Meclise dahi sunulsa kabul edilmez. İndirim olursa, esnafa da bir yararının olacağını düşünmüyorum.

ESNAF RAHATLAR
Bilal KINALI: Esnafın ekonomik olarak rahatlaması açısından vergi inderimlerinin iyi olacağını düşünüyorum. Çünkü devlet küçük esnaftan çok fazla vergi alıyor. Eğer vergide indirim olursa esnafın cebine daha çok para girer. Durumumuz çok iyi değil. Dükkanlarımız kapalıyken dahi devlete aynı vergiyi verdik. Şu anda da vermeye devam ediyoruz. İndirim olursa esnaf rahatlar. Nefes alır.

SİYASİLER BİLİR
Dursun GÜR: Bu konu siyasilerin bileceği iş. Ama bazı vergilerde indirime gidilirse esnafın yararına olur ve esnaf ekonomik olarak rahatlamış olur.

ÇOK FAYDALI OLUR
Abdulkadir YEŞİL: Vergi ve primler yeniden yapılandırılmalı. Bazı vergilerde de indirime gidilmeli. Bu da en azından ekonomik olarak esnafı rahatlatmış olur. Esnaf kredilerinin dağıtımında esnafta aranan özellikler çok katı. Kredi alacak esnafın hiç borcu olmaması gerekiyor. Esnafın borcu olmasa zaten kredi talebinde bulunmaz. Bu konu ile ilgili de bir çalışma yapılması gerekiyor. Vergi düzenlemelerinde faiz indirimine gidilmesi lazım. Aynı rakamı beşe veya altıya bölmek bir anlam ifade etmiyor. Eğer düzenleme olursa, şu dönemde çok faydalı olur.

FİZLER SİLİNMELİ
Taşkın SAĞLAM: Erhan Usta, esnaf ile ilgili senelerdir çalışıyor. Bununla ilgili meclise de bir çok öneri sundu. Daha önceden bir indirim yapıldı. Ama bu küçük esnafa değil büyük esnafa yaradı. Eğer bir çalışma yapılacaksa, faizlerin tamamen silinip, ana borçların ödenmesi ile küçük esnaf ancak rahatlayabilir. Ama faizden bir indirim yapılırsa, esnafın yararına olacağını düşünmüyorum.

HERKES KAZANIR
Sabri YILDIRIM: Prim ve vergilerde esnafa yardımcı olunursa, esnaf işçiyi çalıştırırken daha rahat çalıştırır. Primden ve vergiden rahatladığı için hem esnaf hem de yanında çalışan rahatlar. Vergi indirimi yapılırsa da hem ürünlerin fiyatı düşer, hem bizim karlarımız bize yeter, hem de vatandaş fazla zorlanmamış olur.

RAHATLAMA OLUR
Fatih GÜLCEMAL: Küçük esnafın vergilerinde muhakkak indirim yapılmalı. Çünkü şu anda esnafın durumu sıkıntılı. En azından bu indirimler esnafın yolunu açar. Umarım gerçekleşir. Eğer gerçekleşirse esnaf en azından kendini sağlama alır. Piyasanın koşulları zaten belli. En azından bir rahatlama olur ve ileride bu esnaf için daha iyi olur.

CANLILIK GELİR
Fatih SÜRMAN: Her şeyde vergi var. Küçük esnaf düşünülmeli. En basiti market denilince akla gıda geliyor. Ama marketlerde beyaz eşyadan giyime kadar birçok şey satılıyor. Biz ise sadece giyim satıyoruz. Kısaca büyük mağazalar için kolaylık yapılıyor ama küçük esnaf için hiçbir şey yapılmıyor. Pandemiden dolayı, siftah yapmadan bile dükkan kapattığımız oluyor. Eğer vergilerde indirim olursa esnafta canlılık olur.

Esra VURAL – Emre ÖNCEL