Sorularımızı yanıtlayan Samsunlu vatandaşlar, Çiftlik'teki yeni parkomat tarifelerinin çok yüksek olduğunu ve fiyat düzenlemesinin yanlış yapıldığını söyledi

Samsun Canlı Haber TV mikrofonlarına yeni Parkomat tarifilerini değerlendiren esnaf ve vatandaşlar, İstiklal (Çiftlik) Caddesi'nde dün uygulanmaya başlanan park ücretlerinin ilk çok yüksek olduğunu belirterek, ücretlerin vatandaşa yük olacağını söyledi. Özellikle esnaf, parkın 0-15 dakikasının ücretsiz olmasının ise doğru bir uygulama olduğunu ifade etti. 

FİYAT YÜKSEK
Ahmet VAROL (Esnaf): Daha önce park ücretinin 2 saati 5 liraydı. İlk 15 dakika ücretsiz olması çok güzel ve mantıklı. Fakat bir saati 10 lira yapmaları yanlış. Bu yüzde 100 zam demek. Fiyat çok yüksek. Bence bu fiyatlar mantıklı değil. 

ÇOK DOĞRU
Volkan TÜRK (Esnaf): Parkın ilk 15 dakikasının ücretsiz olması çok doğru. En azından işi olan vatandaş otoparka ücret vermeden 15 dakikada işini halledebilir. 15 dakika ile bir saat arası 10 lira fiyat ise biraz yüksek. En fazla 7 buçuk lira olmalıydı.


ABARTILI OLMUŞ
Hasan HAN (Esnaf): Park ücretleri biraz abartılı olmuş. Saat 20.00'den sonra ücret alınmıyordu ama Çiftlik'te oturan insanlar var. Evinin önüne park etmek en doğal hakkı. Burada oturan insanlar araçlarını nereye park edecekler? Bence daha doğru bir şekilde düzenlenebilirdi. İlk 15 dakikanın ücretsiz olması ve 15 dakika ile 1 saat arası park ücretinin yüksek olması vatandaşın oyalanmasını engelleyip, park sorununu ortadan kaldırır. Bu uygulamada biraz karışıklık olmuş.

BU BİR SOYGUN
Ali ÇEBİ (Esnaf): Milletin vergileriyle yapılmış yollardan ücret alınması çok saçma. Bu binaları yaparken otopark adı altında milletten para alıp, sonra da bu yolları millete satarak nasıl düzenleme yaparsa yapsınlar tamamen bir soygun. Parkomat sistemi çok yanlış. Tasvip etmediğim bir düzenleme. Havaya para ödeyecekler. Vatandaş saatte 10 lira kazanabiliyor mu? Kim bilir kimlere rant sağlanıyor.

BU NASIL ÜCRET?
Hasan ARSLAN (Esnaf): Böyle bir park ücreti olabilir mi? Özel otoparkta bile ücret daha uygun. Hem de özel otoparklarda adam sorumluluk alıyor. Burada sorumluluk alan bile yok. Gün boyu 40 lira otopark  ücreti mi olur? Böyle bir saçmalık mı olur?

ÇOK PAHALI 
Adem ARSLAN: Parkomatlarla ilgili yeni gelen düzenlemeyi bir vatandaş gözüyle çok pahalı buluyorum. Çiftlik'te eğer park sorunu varsa, caddeyi trafiğe kapatsınlar o zaman. Ben düzenlemeyi faydalı bulmuyorum. Oldukça pahalı olmuş. Vatandaş bu kadar pahalı ücreti nasıl ödeyecek? İnsanların parası mı var?

BÖYLE ÇÖZÜLMEZ
Ali ÇAKIR: Bir saat otopark ücreti 10 lira. Yazık vatandaşa. Düzenleme getirirken vatandaşın parası var mı diye düşünmüşler mi ki? Başka bir düzenleme ile park sorununun ortadan kaldırılması lazım. Bu kadar yüksek rakamlarla bu sorun çözülmez.

ZAM OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM
Hasan DENİZ: Çiftlik'te otopark getirilen bu düzenlemeyi pahalı buluyorum. Bunun bir düzenleme değil, zam olduğunu düşünüyorum. Evet yoğun bir trafik sorunu var ama bunun çözümü yüksek fiyatlardan otopark ücreti vermek olmamalı. Başkanımızın uygulamayı yaparken vatandaşın maddi imkanlarını gözetmesi lazım.

VATANDAŞIN DURUMU YOK
Abdullah SIR: Önceden bir saati 5 lirayken iyidi. Ama yeni gelen düzenleme ile fiyatlar açıkcası epey pahalı. Vatandaşın bu ücreti verebilecek durumu yok. Ya Çitflik'in yeniden trafiğe kapatılması ya da bu fiyatların düşürülmesi lazım. Binaların altlarına otoparkta yapabilirler. Alternatif bir çok çözüm var. Ama bu fiyatlar kesinlikle çok yüksek.

Emre ÖNCEL