https://youtu.be/bU4U686lDtU

Çarşambalı vatandaşlar Samsun Canlı Haber TV mikrofonlarına, santralin arakasında siyasi güçlerin olduğunu ve bu nedenle çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

KAYNAKLARIMIZI KURUTACAKLAR
Tekin TAHIL: Bence santralin mahkeme kararı olmasına rağmen çalışmasının sebebi, arkasında siyasi güçlerin olmasıdır. Santral yetkilileri odun yakacaklarını söylüyorlar fakat yakacağı odunun tonu belli değil. Yeraltı kaynak sularımızı enerji için kullanacaklar. Kaynaklarımızın tamamını kurutacaklar. Biz sondaj vurmaya kalksak bize belirli bir kısıma kadar izin var. Ama santralde izin sınırsız. Biz yöre halkı olarak santrali burada istemiyoruz.

ZEHİRLENMEK İSTEMİYORUM
Barış ACAR: Biyokütle Enerji Santrali'nin inşaatı yanıbaşımızda devam ediyor. Fındık odunu, ağaç kökü yakacaklarını söylüyorlar ama yakılanlardan karbondioksit açığa çıkacak ve civarda yaşayanları etkileyecek. Bu kadar insanın hayatıyla oynuyorlar. Yöre halkı olarak santrale kesinlikle karşıyız. Tepki gösterdiğimizde biz suçlu oluyoruz. Buranın iznini kim veriyorsa, konu ile ilgili kim yetkiliyse gelsin buradaki halka, santralin zararsız olduğunu açıklasın. Yöre halkına kimse gelip bir şey sormuyor. Ovamızın zehirlenmesini istemiyoruz. Biz sağlıklı bir şekilde ovamızda yaşamak istiyoruz.

BAŞKA YER YOK MU?
Hatice ACAR: Santrali burada istemiyorum. Kapısına mühür vurulduktan sonra tekrardan santralde çalışmaya başladılar. Herkes karşı geliyor ama yine de yapmaya devam ediyorlar. Devletin bize sahip çıkması lazım. Başka yer yokmuş gibi ovamıza böyle bir şey kurdular. Herkesin çocuğu var. Bizi de düşünsünler.

SAĞLIĞIMIZDAN OLACAĞIZ
Mustafa KAYGUSUZ: Santral mühürlendi. Sonra mührü söktüler ve çalışmaya devam ettiler. Ne olacağı belli değil. Santralin arkasında bir siyasi gücün olduğunu düşünüyorum. Yoksa mührü olan bir yerin akıbeti belli olmadan çalışmalar başlatılmaz.Tarım arazilerimiz zarar görecek. Sağlığımızdan olacağız. Biz ovamızda santral istemiyoruz.

SİYASİ GÜÇ VAR
Orhan KÖSE: Çarşambalılar olarak santral konusunu yakından takip ediyoruz. İlk önce santralin tarım arazisi üzerinde olduğu için durdurma kararı aldılar. Daha sonra danıştay kamu yararına olduğunu söyledi. Ben burada sadece ve sadece siyasi bir güç olduğunu düşünüyorum. Bu kadar insanın sağlığıyla oynanmamalı. Santrali yapan şirket, önlemleri alıyoruz diyor ama biz bunlara inanmıyoruz. Türkiye'de kim güçlüyse ondan yana olunuyor.

NEFESİMİZİ ALIYORLAR
Fikret TEKİN: Santralin mahkeme kararı olmasına rağmen çalışmalarına devam etmesinin tek nedeni siyasi. Santralin arkasında siyasi bir güç olmasa ovamıza kurulmazdı. Bizim ovamız verimli topraklara sahip. Santralin çalışmasıyla arazilerimiz kullanılmaz hale gelecek. Almaya çalıştığımız nefesi kesmeye çalışıyorlar.

HİÇE SAYILIYOR
Ferhat ERGANT: Çarşamba Ovası gibi verimli topraklara santral kurulmak isteniyor. Mahkeme kararı olmasına rağmen çalışmalar devam etti. Bunun nedeninin de siyasi bir çıkar olduğunu düşünüyorum. Birileri para kazanacak diye bizim sağlığımız hiçe sayılıyor. Santral bu ovaya değil, boş arazilere kurulabilirdi.

DETAYLI ARAŞTIRILMALI
Mehmet ÖZCAN: Eğer mahkeme, durdurma kararı verdiyse, bu karara herkesin uyması gerekiyor. Bir vatandaş nasıl kurallara uyuyorsa şirketlerinde uyması lazım. Ben hukuksal tarafta bir eksiklik olduğunu düşünüyorum. Bence detaylı bir araştırma yapılmalı.

BİZE SORULMADI
MURAT SEZGİN: Burası birinci sınıf tarım arazisi. Buradaki fındık tarlalarının üzerine beton döküldü. Bir kez olsun santralden dolayı bir tane belediye başkanı vatandaşa, santrali isteyip istemediğini sormadı. Burada detaylı inceleme yapılmadı.

ÜRÜNLER TELEF OLACAK
ALADDİN SAĞLAM:Santralin Çarşamba Ovasına yapılması yasaklanmalı. Tarım bölgesine santral yapılıyor. Bizim ektiğimiz ürünler, zehirli gazlarla birlikte telef olacak. İnsanların sağlığı bozulacak. Santralin yapımında siyasi güçlerinin etkili olduğunu düşünüyorum.

SAHİPSİZ BIRAKILDIK
İSA YILDIZOĞLU:Santralin bu kadar tepkilere rağmen hala devam etmesinin sebebinin siyasi olduğunu düşünüyorum. Çarşamba sahipsiz bırakıldı. Çarşamba halkı olarak zamanı geldiğinde bunun cevabını vereceğiz. Birlik ve beraberlikle santralin devam etmemesi için elimizden geleni yapmamız gerekiyor.

TARIM YOK OLACAK
ALİ AKKAYA:Santral inşaatı durdurulması gerekirken devam ediyor. Siyasi isimlerden destek alındığını düşünüyorum. Ovamıza zararı olacak. Hastalıklar artacak ve tarım yok olacak.

İNŞAAT DURDURULMALI
ŞAHİN SEVİNÇ: Santralin bütün tarım ürünlerine zararı olacak. Zararı çok olduğundan dolayı kapatılması lazım. Santral inşaatının durdurulmamasının arkasında siyasi güçlerin olduğunu düşünüyorum.

OVAMIZI ELİMİZDEN ALMAYIN
YAKUP İNAN:Santralin hala devam etmesinin siyasi güçlerden kaynaklandığını düşünüyorum. Santralin yapılmaması için imza atanlardan biri de benim. Çarşamba Ovası'nda böyle bir şeyin olmasına karşıyım. Ovamızı elimizden almayın.

DOĞRU DEĞİL
Ahmet AYDAĞ: Çarşamba Ovası'na santralin kurulmasını doğru bulmuyorum. Burası tarıma elverişli topraklara sahip bir ova. Burada böyle santralin yapılması doğru değil.

Esra VURAL - Yasin YILDIZ