https://youtu.be/lyOCy4MWEGI

Çalışmalar yönetmeliğe aykırı Samsun'un Çarşamba İlçesi Eğercili Mahallesi'nde kurulan biyokütle enerji santrali ve santrale bağlı alanlarda çalışmalar, hız kesmeden devam ediyor. 

SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, biyokütle enerji santraline ait hammadde depolama sahasındaki çalışmaların önlem alınmadan yapılması nedeniyle ortaya çıkan toz ve gürültünün, mahalle sakinlerini olumsuz yönde etkilediğini söyledi. 

HİÇBİR ÖNLEM ALINMAMIŞ

Çarşamba Biyokütle Elektrik Santrali elektrik üretimine geçmeden çevreyi kirletmeye başladığını belirten SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, "Hammadde depolama sahasında yapılan çalışmalar çevre ve insan sağlığını gözetmeden, ovanın tarımsal niteliği göz ardı edilerek vahşice sürdürülmektedir.Santral çevresinde yaşamını sürdüren Eğercili halkı mutsuz, perişan ve gerginlik içerisindedir.Çünkü gece gündüz devam eden çalışmalarda açığa çıkan tozu ve gürültüyü önlemek üzere hiç bir önlem alınmamıştır. Ağustos sıcaklarını yaşadığımız mevsim şartlarında vatandaş, gürültü ve tozdan pencere bile açamayacak hale gelmiştir" dedi. 

YÖNETMELİKTE BELİRTİLMİŞ

Resmi Gazete'de yayımlanan Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği Ek-1 İşletmeler İçin Hava Emisyonu Esas ve Sınır Değerleri, 2.4. madde c bendine dikkat çeken Özdağ,

Açıkta depolanan yığma malzeme, hurda malzeme, tozlaşabilir ürün yada hammadde hava kalitesi standartlarını sağlamak şartıyla açıkta depolanabilir. Bu amaçla aşağıda bazı örnekleri verilen tedbirler alınır.
-Araziye rüzgarı kesici levhalar yerleştirir, duvar örülür veya rüzgarı kesici ağaçlar dikilir,

-Konveyörler ve diğer taşıyıcıların ve bunların birbiri üzerine malzeme boşalttığı bağlantı kısımlarının üstü kapatılır,
-Savurma yapılmadan boşaltma ve doldurma yapılır,
-Malzeme üstü naylon branda veya tane büyüklüğü 10 mm den fazla olan maddelerle kapatılır,
-Üst tabakalar %10 nemde muhafaza edilir. Bu durumu sağlamak için gerekli donanım kurulur.

HALK SAĞLIĞI HİÇE SAYILIYOR

Çarşamba BES'te yönetmelikte belirtilen önlemlerin hiçbirinin alınmadığını söyleyen Özdağ, "Faaliyetler devam ederek yöre halkının sağlığı ve yaşam kalitesini hiçe sayılmaktadır. Samsun Valiliği'ni ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nü, ilgili yönetmelik maddelerinin uygulanıp uygulanmadığının saha kontrolünü yapmaya ve halkımızın sağlık ve huzurunu korumaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

Merve İLHAN