https://www.youtube.com/watch?v=qU_88p14-G8

Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, doların artmasıyla beraber altın fiyatlarının düştüğünü söyledi

Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, altın fiyatlarının doların dünyada artması nedeniyle son günlerde düşüşe geçtiğini ifade etti.

TL DEĞERİNİ KAYBETTİ
Başkan Özman, Türk Lirası'nın değer kaybettiğini belirterek,"Türkiye'de ise ciddi manada dolar kurunda artış oldu, TL ise değerini kaybetti. Dünya borsalarında dolara yöneliş olduğu zaman doğal olarak altın fiyatlarında bir gerileme söz konusu oluyor. Dolar ve altındaki artış Dünya piyasalarında hep ters ilişki içerisindedir. Dolar tüm Dünya'da ve Türkiye'de de değerlendi. Altın ise Türkiye'de de düşüş gösterdi" diye konuştu.

DÜŞÜŞ MEYDANA GELDİ
Rakamların şaşırtıcı olduğunu kaydeden Başkan Özman , "Altın 1966 dolar seviyelerindeydi fakat şu anda bin 850 dolara kadar gelmiş durumda. 100 dolarlık bir düşüş meydana gelmiş oldu. Şu anki altın fiyatları ise 458-460 rakamları arasında değişiyor. Merkez Bankasının yapmış olduğu açıklamada vatandaşlar şaşırsa da iktisadi ve ekonomi olarak beklenen adım atıldı. 8,25'ten 10,25'e kadar faizleri yükselten Merkez Bankası, Türk lirasının cazibesini arttırdı ayriyetten de doların değerini düşürdü. Türk ekonomisinin Türkiye'deki para politiikası neticesinde Türk lirasının dolar karşısında kaybettiği değerin bir kısmını geri alması, telafi etmesi anlamına gelebilir. Faiz arttırımından sonra 8 liraya yaklaşan dolar kuru 7,53 bantına kadar geri geldi. Şuan da ise 7.66 seviyelerinde devam ediyor. Bu sonuçlar ise Türk lirası ve Türkiye'nin para politikasının pozitif yönde ilerlemesi açısından da olumlu bir davranış oldu" ifadelerini kullandı.