https://youtu.be/nLZlZANqHuk

Samsun'da, 'Kadın Dostu Marka' olmak için yola çıktıklarını belirten Atasam Atakum Tıp Merkezi Genel Müdürü Birsen Öztürk, "Mutlu ve özgüvenli bireylerden, çalışan, huzurlu, güçlü bir aile ve gelişmiş bir toplum için, kadına yönelik her türlü şiddete hayır" dedi

Samsun Atasam Sağlık Grubu, 'Kadına şiddete dur' demek ve 'Kadın dostu marka' olmak için, farkındalık projesi başlattı.  Son zamanlarda yaşanan kadına şiddet ve kadın cinayetlerinin önüne geçebilmek adına başlatılan farkındalık projesinin mimarı Atasam Sağlık Grubu Genel Müdürü Birsen Öztürk, kadına yönelik şiddetin, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de güncelliğini koruyan bir sorun olmaya devam ettiğini söyledi.

474 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Türkiye'de 2019 yılında 474 kadının öldürüldüğünün altını çizen Öztürk, "2019'da öldürülen 474 kadından 185'i ateşli silahla, 101'i kesici aletle, 29'u boğularak, 27'si darp edilerek, 19'u yüksekten atılarak, 6'sı kimyasal ilaç içirilerek, 6'sı ise yakılarak öldürüldü.101'inin nasıl öldürüldüğü tespit edilememiştir" dedi.

KORKUTAN TABLO

Yine Türkiye'de 2020 yılının ilk üç ayında 80 kadınının cinayete kurban gittiğini ifade eden Öztürk, Nisan ayında 20, Mayıs ayında 21, Haziran ayında 27, Temmuz ayında 36, Temmuz ayında cinayete kurban giden 36 kadından 18'inin neden öldürüldüğü tespit edilemedi. 5 kadının ekonomik gerekçeler bahane gösterilerek, 13 kadının da boşanma talebinde bulunmak, barışmayı veya ilişkiyi reddetmek gibi gerekçelerle erkekler tarafından öldürüldüğü tespit edildi. 18 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe, adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller, caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam edecek" diye konuştu.

TOPLUMSAL SORUN 

Kadına şiddetin tüm insanlığı ilgilendiren toplumsal bir yapı problemi olduğunu kaydeden Öztürk, "Kanayan yaraların iyileşmesi, hatta bu yaraların hiç açılmaması için gerekli kurumlara da önemli sorumluluklar düşmektedir. Cinsiyet ayrımcılığına ve kadına şiddete son vererek, cinsiyet eşitsizliğini giderecek ve kadının sosyal yaşamını ve haklarını koruyacak bir yapıda "Kadın Dostu Marka' misyonu ile çıktığımız bu yolda markamızın ve varlığımızın önemli bir de amacı olduğuna inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

KADINA ŞİDDETE 'HAYIR'

Öztürk, Türkiye'de kadına yönelik şiddete karşı alınan önlemlerin yetersiz olduğunu belirterek, "Son yıllarda ölen kadınların sayısı oldukça çok. İnsana yakışmayacak şekilde ölümler gerçekleşiyor. Bu konular yetiştirdiğimiz çocukların aklında subliminal mesaj olarak kalabilir. Sadece kadına karşı şiddete değil, çocuğa, sağlık çalışanlarına, tüm canlılar için yapılan şiddete hayır diyoruz" dedi.

DESTEK EKİBİ KURMAK İSTİYORUZ 

Farkındalık oluşturmak için 'Şiddete Dur Demek Senin Elinde' isimli bir kitapçık hazırlayarak kadınları bilgilendirdiklerini ifade eden Öztürk, "Atasam Sağlık Grubu olarak, kadına şiddete karşı bir destek ekibi oluşturmak düşüncesindeyiz. İnsanlar bize ulaştığı zaman kendilerine yardımcı olmak istiyoruz" diye konuştu.